Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών
Η μύτη μου ματώνει. Είναι κάτι σοβαρό;
Τα αυτιά μου βουίζουν. Τι μπορώ να κάνω;
Τα αυτιά μου παράγουν πολύ «κερί». Είναι κάτι παθολογικό
Πως πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά μου;
Μήπως έχω ωτίτιδα;
Τι είναι οι πολύποδες; Πώς θα καταλάβω αν έχω;
Ο άντρας μου ροχαλίζει. Θα πρέπει να το ελέγξουμε;
Στα παιδιά το ροχαλητό συνήθως οφείλεται σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή/και των αμυγδαλών και αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική αφαίρεσή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ροχαλητό συνήθως προκαλεί κακής ποιότητας ύπνο ή και άπνοια, που εκδηλώνεται με υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, ελλειπή συγκέντρωση και προσοχή, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στη δουλειά ή στο σχολείο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων συνδέεται με τον κακό ύπνο.
Έχω προσέξει ότι συχνά δεν αναπνέω από τη μύτη. Που μπορεί να οφείλεται;
Τον τελευταίο καιρό νιώθω έναν «κόμπο» στο λαιμό μου, κυρίως όταν καταπίνω. Πού μπορεί να οφείλεται;
Πού οφείλεται η ζάλη που νιώθω όταν ταξιδεύω; Είναι κάτι παθολογικό;
Πώς γίνεται η ενδοσκόπηση ρινός;
Οι ενδοσκοπήσεις χρειάζονται προετοιμασία;
Πώς πραγματοποιείται ο έλεγχος ιλλίγου;
Έλεγχος για ίλιγγο θέσεως (μέθοδος Dix – Hallpike ή δυναμική δοκιμασία θέσεως). Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, ενώ με τη στατική δοκιμασία θέσεως ελέγχουμε εάν η αλλαγή θέσεως της κεφαλής προκαλεί νυσταγμό ή αλλοιώνει τον προϋπάρχονται. Η στατική δοκιμασία δείχνει την ύπαρξη οργανικής βλάβης, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει αν αυτή είναι κεντρική ή περιφερική. Δοκιμασία περιστροφής. Ερεθίζει και τους δύο ημικύκλιους σωλήνες, σε αντίθεση με το διακλυσμό. Με τη δοκιμασία αυτή ελέγχουμε τη λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους. Φυσιολογική απάντηση θεωρείται όταν έχουμε βραδεία φάση, αντίθετη προς την κίνηση και γρήγορη σακκαδική προς τη φορά κίνησης. Ισοροπομετρία. Η εξέταση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του ιδιοδεκτικού συστήματος και των λαβυρίνθων. Έλεγχος για ύπαρξη περιλεμφικού συριγγίου με πνευματικό ωτοσκόπιο (δοκιμασία Henebert). Επί υπάρξεως συριγγίου παρατηρείται νυσταγμός προς την πάσχουσα πλευρά. Η δοκιμασία Hennebert έχει ευαισθησία 25%.Επίσης υπάρχει και η δοκιμασία στροφής με ευαισθησία 90% κατά την οποία ο ασθενής περπατά σε ευθεία γραμμή με τα μάτια κλειστά και εν συνεχεία εκτελεί στροφή 180 μοιρών προς τα δεξιά ή αριστερά. Εάν υπάρχει συρίγγιο ο ασθενής θα χάσει την ισορροπία του προς την πλευρά της βλάβης. Πλήρης ακοολογικός έλεγχος. Δεν νοείται μελέτη του ιλίγγου χωρίς έλεγχο της κοχλιακής λειτουργίας . Έτσι π.χ. επί περιφερικής βλάβης, λόγω της στενής ανατομικής σχέσεως προσθίου – οπισθίου λαβυρίνθου και του κοχλιακού και αιθουσαίου νεύρου, μπορεί να συνυπάρχει νευροαισθητήριος βαρηκοΐα. Ενώ επί κεντρικής βλάβης δεν παρατηρείται βαρηκοΐα. Ο ακοολογικός έλεγχος βοηθά επίσης στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ κοχλιακής και οπισθοκοχλιακής βλάβης, όπως π.χ. μεταξύ νόσου του Meniere και ακουστικού νευρινώματος. Δεν πρέπει να παραμελείται επίσης ο έλεγχος του συντονισμού με τη δοκιμασία δάκτυλο – μύτη και της αδιαδοχοκινησίας καθώς και ο έλεγχος των εγκεφαλικών συζυγιών, όπως του τριδύμου, κοινού κινητικού προσωπικού, γλωσσοφαρυγγικού, υπογλωσίου παραπληρωματικού, πνευμονογαστρικού.
Ο ασθενής με επιμένοντα ίλιγγο θα πρέπει να υποβληθεί σε CT ή και σε MRI . Μπορεί να χρειαστεί επίσης η διενέργεια εκλεκτικής αγγειογραφίας, όπως στη σπονδυλοβασική ανεπάρκεια ή στο σύνδρομο υποκλοπής της υποκλειδίου αρτηρίας ή στη θρόμβωση της καρωτίδος. Πολύτιμες πληροφορίες μπορούμε να έχουμε και από την ακρόαση των καρωτίδων, όπου σε περίπτωση στενώσεως γίνεται αντιληπτό φύσημα. Επίσης θα πρέπει να δοκιμαστεί και η περιστροφή του αυχένος, για να ελεγχθεί η πιθανότητα συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας από μετατόπιση σπονδύλων. Πολύ σημαντικός είναι επίσης και ο αιματολογικός έλεγχος για πιθανή συστηματική λοιμώδη, αυτοάνοσο νόσο καθώς και για τον έλεγχο της ρεολογικότητος του αίματος.
Πώς εξετάζομαι για την ιγμορίτιδα;
Χρόνια Ιγμορίτιδα Για την ιγμορίτιδα που διαρκεί πάνω από οκτώ εβδομάδες,διαγνωστικά κριτήρια δεν υπάρχουν. Συνιστάται αξονική τομογραφία (CT scan), αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Η ρινική ενδοσκόπηση, η αξονική τομογραφία , και τα κλινικά συμπτώματα είναι όλα όσα χρησιμοποιούνται για να γίνει μια θετική διάγνωση. Ένα δείγμα ιστού για ιστολογική εξέταση και καλλιέργειες (cultures) μπορούν επίσης να συλλέγονται και ελέγχονται. Αλλεργικές μυκητιασικές ιγμορίτιδες (AFS) εμφανίζονται συχνά σε άτομα με άσθμα και ρινικούς πολύποδες . Εξετάζοντας πολλαπλά δείγματα βιοψίας μπορεί να είναι χρήσιμο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ιγμνορειοσκόπηση (sinusoscopy) Η ρινική ενδοσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή στη μύτη ενός ευέλικτου σωλήνα οπτικής ίνας με φως και κάμερα στην άκρη του, για να εξετάσει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια. Αυτή είναι γενικά μια εντελώς ανώδυνη (αν και δυσάρεστη), διαδικασία που διαρκεί από πέντε έως δέκα λεπτά για να ολοκληρωθεί.
Πώς γίνεται ο καθαρισμός των ώτων; Πονάει ;
Πραγματοποιούνται επεμβάσεις χωρίς τομές;
Πάσχω από ωτοσκλήρυνση, διεξάγετε τέτοιου είδους επεμβάσεις;
Πόσο επικίνδυνη είναι η επέμβαση τυμπανοπλαστικής;
Είχα ένα τροχαίο πριν από μερικά χρόνια και τώρα δεν μπορώ να αναπνεύσω καλά και η μύτη έχει στραβώσει. Μπορώ να διορθώσω τα συγκεκριμένα προβλήματα με μία μόνο επέμβαση;
Ποιες είναι οι απόλυτες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή;
- Όταν οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού και όταν το παιδί παρουσιάζει έντονο ροχαλητό.
- Όταν οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την κατάποση.
- Όταν υπάρχει υποψία για κακοήθη όγκο στις αμυγδαλές.
- Όταν η αιμορραγία από τις αμυγδαλές δεν ελέγχεται εύκολα.