ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ – ΓΕΥΣΗΣ

Ζητάμε από τον ασθενή να αναγνωρίσει μια σειρά από γνωστές  μυρωδιές (πορτοκάλι, μπανάνα, καπνό, κεράσι, ψάρι, δυόσμο κ.τ.λ.)και έπειτα να επιλέξει αυτή που κάθε φορά θεωρεί  σωστή από τις 12 διαφορετικές τετράδες.

Στη συνέχεια ψεκάζονται πάνω στην γλώσσα (αρχικά στην δεξιά και μετά στην αριστερή πλευρά αφού ξεπλυθεί με  φυσιολογικό ορό η γλώσσα)  τέσσερις διαφορετικές γεύσεις -γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό- τις οποίες πρέπει ξανά να αναγνωρίσει ο ασθενής.

Με βάση τις απαντήσεις  ολοκληρώνεται ο έλεγχος και προκύπτει η διάγνωση των διαταραχών της όσφρησης ( ανοσμία, υποσμία, παροσμία) και των διαταραχών της γεύσης.